All Categories
Featured
Table of Contents
Steeds meer bedrijven zien er toekomst in en verwerken de technologie in bestaande producten. Eén van die bedrijven is Signify - led spot 2w. Het klinkt als een startup, maar niets is minder waar. Tot voor kort had het bedrijf een iets bekendere naam: Philips Lighting. En als de Eindhovenaren ergens goed in zijn dan is het wel verlichting.
Of misschien is experimenteren niet het goede woord; het bedrijf is al vrij ver met de ontwikkeling. Onlangs bracht het twee lampen op de markt waarmee je nu al dit ‘lichtinternet’ kunt gebruiken. Michel Germe, ‘head of lifi systems’ bij Signify, beschrijft door middel van een presentatie hoe lifi werkt.
De bedoeling is om lifi in bestaande en nieuwe lampen te integreren, die vervolgens in kantoren, ziekenhuizen, en uiteindelijk ook gewone huizen gebruikt worden. Daarom wordt gebruik gemaakt van licht met golflengtes tussen de 375 en 780 nanometer, dus licht dat je met je blote oog kunt zien. Lifi werkt daarmee op een heel ander spectrum dan wifi.
“Het radiospectrum, waar wifi nu ook op zit, zit overvol”, zegt hij. Hij pakt er een grafiek bij die een snel stijgende lijn laat zien. Het aantal ‘verbonden’ apparaten in de komende tien jaar, legt hij uit. Tientallen miljoenen zijn dat er, miljarden misschien wel. Zulke grafieken zijn vaak wat dubieus, omdat het over prognoses gaat en ieder onderzoeksbureau er andere metingen op nahoudt, én omdat het begrip ‘verbonden apparaat’ nogal breed is (tel je bijvoorbeeld smartphones ook mee, en zo ja, moeten die actief in gebruik zijn?).
Het bewijs is voor iedereen in een drukke straat wel te zien. Zoek daar maar eens naar een wifi-netwerk, dan zie je al snel tientallen ssid’s die allemaal digitale ruimte innemen. Dan zit er weliswaar nog wel wat verschil tussen 2,4GHz- en 5GHz-netwerken, maar het probleem is duidelijk: er is teveel wifi - led spot inbouw armatuur.
Lifi is in theorie in iedere bestaande (led-)lamp te implementeren. Je hoeft er alleen wat chips aan toe te voegen en, niet onbelangrijk, er een ethernetkabel naartoe te trekken. Goed, in de praktijk is dat misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar het concept is in ieder geval simpel, zegt Germe.
Je moet geen lumen gaan toevoegen aan je lamp omdat je dan misschien betere resultaten ziet.” Dat is ook precies wat Signify nu heeft gedaan. In oktober presenteerde het bedrijf twee nieuwe versies van zijn bekendste plafondlampen (gu4 led spot 35mm (mr11) 2700k/warm wit 12v). Het zijn de eerste echt commercieel inzetbare lifi-lampen. Het bedrijf maakte twee verschillende; een grote lampenset van meerdere peertjes naast elkaar (zoals je in vergaderzalen of openbare gebouwen ziet), en losse spotjes.
Lifi is veel minder makkelijk te onderscheppen, omdat een aanvaller fysiek in het licht moet zitten. In de praktijk is het echter nog niet zo makkelijk om bestaande ruimtes uit te rusten met lifi. Die ontvangen hun data immers uit een reguliere ethernetkabel, en dat betekent een fysieke kabel die naar de lamp moet lopen.
Ook dat is een reden voor Signify om de eerste lampen vooral geschikt te maken voor kantoren en andere grote ruimtes. Daar is het verbouwen van een ruimte voor beter internet een kleiner obstakel - mits de voordelen opwegen tegen de kosten. Die voordelen zijn er zeker. Ten eerste is er de snelheid.
Het is de betrouwbaarheid ervan. De constante snelheden die niet wegvallen op het moment dat er een ander apparaat in de buurt komt. “Ook dat is vooral voor kantoorgebruikers belangrijk. Dan valt je Skype-gesprek niet telkens weg.”Lifi heeft veel voordelen, maar ook de onderzoekers weten dat er nog flink wat aan mankeert.
Voor veel bedrijven is de extra mate van veiligheid van lifi ook belangrijk. Een wifinetwerk is van een afstandje te onderscheppen, dat kan van overal waar het bereik is. Maar omdat een aanvaller bij lifi recht onder de lamp moet zitten is onderscheppen veel moeilijker. Toch is het maar de vraag of lifi ooit echt kan concurreren met wifi.
Je moet immers direct in het licht van een lamp zitten. Dat is vaak slechts een meter of twee wijd, misschien drie - rvs led spot. Om een heel kantoor van lifi te voorzien moet je dus zorgen dat er overal lampen hangen, en dan lopen de kosten al snel op. Het wisselen tussen access points gaat bij lampen wel een stuk sneller dan bij wifi.
Hardwarematig is lifi slechts een kleine toevoeging aan bestaande lampen, zegt Germe. Je hoeft er in principe alleen een ethernetpoort aan toe te voegen – al klinkt dat wel wat makkelijker dat het in de praktijk misschien is. led spot buiten zwart. Lastiger wordt het voor de ontvangende apparatuur zelf. Zo hebben laptops geen ingebouwde chips voor lifi.
Het is een flink kastje, veel groter dan je misschien zou verwachten. Bovendien werkt die met usb, en is hij niet zomaar te koppelen aan een smartphone. Sommige fabrikanten hebben al wel aangegeven naar lifi te kijken. Zowel Apple als Samsung zijn al in gesprek geweest met grote lifi-ontwikkelaars, maar vooralsnog is niet bekend of de grote fabrikanten het ook daadwerkelijk in hun toestellen gaan implementeren.
Toegegeven, een lamp moet constant aan blijven staan als je verbinding wil hebben, maar datzelfde geldt voor een modem of router. Bovendien, redeneren dezelfde voorstanders, combineer je je verbinding met je lampen die je anders ook wel (een tijdje) aan zou hebben staan. Toch weet Germe niet zeker of lifi écht veel zuiniger is..
In sommige gevallen zal het wat zuiniger uitvallen, in andere misschien niet. Het is voor ons een belangrijk aandachtspunt, iets waar we goed naar kijken.” Germe voegt toe dat ledlampen sowieso al veel zuiniger zijn dan gewone gloei- en spaarlampen. “Maar daar zijn inderdaad nog wat stappen te zetten - spot led mr16.”Het is een goede indicatie van de huidige staat van lifi.
Niet alle voordelen kunnen op dit moment worden waargemaakt. Lifi heeft bovendien ook nog veel nadelen (zie ook het kader: ‘Voor- en nadelen van lifi’) (led spot outdoor). Die zijn op te lossen, maar dat kost wel tijd en geld. Germe denkt dan ook niet dat lifi ooit een echte vervanger voor wifi wordt.
Op sommige plekken zal wifi handiger blijven. Maar als je denkt aan plekken zoals ziekenhuizen dan is misschien juist lifi wel handiger.” Het lijkt erop dat het in ieder geval nog een paar jaar duurt voordat lifi echt bruikbaar is voor het grote publiek. Tegen die tijd heeft de technologie ook weer een nieuwe concurrent: 5G.
Je hebt in de toekomst veel meer internet nodig dan je nu nodig hebt. Het ene gedeelte komt dan misschien van wifi, het andere van 5G, en weer een ander deel komt uit de lamp boven je hoofd.”.
Hallo,Ik overweeg om in mijn badkamer een spaarlamp te gaan gebruiken i. p.v. een gloeilamp. Voornaamste reden: In de badkamerlamp mag slechts een gloeilamp van max 60 W gebruikt worden; door een spaarlamp te gebruiken kan ik deze max verhogen (o. a. na raadpleging van eerdere vraag en antwoord op dit forum bleek, dat dit geen problemen oplevert). inbouw led spot dimbaar.
Bij googlen kom ik tegenstrijdige antwoorden tegen; op het kassa forum kon ik hierover niets ontdekken. Vandaar dat ik de vraag hier alsnog stel. B.v. d. voor de reacties. Ab Deze vraag is gesloten en kan niet meer worden beantwoord. Let op! Gesloten topics hebben een archieffunctie. De vragen sluiten mogelijk niet meer aan bij de huidige situatie en kunnen gedateerde informatie bevatten.
Een LED-lamp hoeft niet eerst op gang te komen zoals een spaarlamp en een LED-lamp gaat ook veel langer mee, alleen is hij wel een beetje duurder dan een spaarlamp - hema led spot. door crise - Apr 21, 2009 om 23:05 33 Antwoorden / 0 Vragen Ik heb ook gewoon een spaarlamp in de douche en dat levert geen probleem op.
Of het verstandig is?? Ik heb geen idee. Ik heb zelf het idee van wel. Ik heb namelijk een vrij groot gezin dus die douche is nogal eens bezet. Daarbij heb ik geen raam in de douche dus de lamp moet ook echt altijd aan. door pierre60 - Apr 22, 2009 om 13:45 132 Antwoorden / 14 Vragen Ik heb zelf een bolletje voor de badkamer gekocht waar een LED-lampje bij zat van 40 watt.
Het is maar een klein lampje. Ik ben daar zeer tevreden mee. Eerst had ik een spaarlamp van 7 watt maar die gaf niet voldoende licht vond ik en startte ook maar langzaam op. Dus ik blijf nu bij mijn LED-lampje. door janparl - Apr 22, 2009 om 13:58 8 Antwoorden / 3 Vragen als je 3 lampjes hebt, dan zou ik 2 spaarlampen er in doen en 1 gewone lamp.
door rst77 - Apr 22, 2009 om 14:13 18 Antwoorden / 1 Vragen Er wordt hierboven gezegd dat vaak aan en uitdoen slecht is voor een spaarlamp (spot led exterieur encastrable). Maar ik kan u verzekeren dat dat allang niet meer waar is, de hedendaagse spaarlamp is geschikt voor tienduizenden keren in en uitschakelen.
Ik snap de vraag van de vraagsteller en zou ook willen zeggen dat het dus helemaal geen probleem hoeft te zijn, mits men beseft dat de lamp niet meteen op volle sterkte zal zijn. door audb - Apr 22, 2009 om 14:19 1668 Antwoorden / 5 Vragen Als u veel op de badkamer bent dan is het goedkoper om een spaarlamp te nemen.
Latest Posts
Tapisserie Noir Et Bois
Salon Tapisserie Maroc
Tapisserie Années 70